Homepage arrow Over Janny Kiksen
Basismenu
Homepage
Over Janny Kiksen
Contactgegevens
Andere dingen
Exposities
Gallery
Schilderijen
Beeldhouwwerk
Teken en ander werk
Andere linken
Startpagina schilderijen
Waar zijn nu exposities?
Andere linken
De schilderes zelf PDF Afdrukken E-mail

Geboren en getogen

Ik ben Janny Kiksen-Wapenaar en ben geboren in Vlaardingen, december 1956.
Getrouwd met Ruud Kiksen en woonachtig in Schiedam.

Op school was tekenen een eindexamenvak en leerden we goed de materialen kennen. Vooral etsen vond ik een boeiende techniek.

Na mijn schooltijd heb ik het tekenen een aantal jaren laten liggen, vooral omdat ik ging werken en een opleiding volgde en het  niet lukte om een opleiding te volgen aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag.

Maar ja,het begon toch te kriebelen en dus heb ik in 1996 een cursus aquarellen gevolgd in Schiedam.

Het serieuze werk
Pas in 2000 werd het serieus en heb ik toch een half jaar cursus tekenen en schilderen gevolgd op de Koninklijke Academie te Den Haag.

Na een open dag (wat voelde als een warm bad)heb ik mij aangemeld op de Vrije Academie te Vlaardingen alwaar ik tot nu toe nog steeds met heel veel plezier lessen volg bij Liesbeth de Kruijf. Werkelijk alle aspecten van de schilder en tekentechniek en de diverse stromingen worden besproken. Je leert er heel veel.

Materialen 
De materialen waar ik voornamelijk nu mee werk is acrylverf. Andere materialen zoals Oost-Indische inkt, pastelkrijt of aquarelverf vind ik ook boeiend om mee te werken. Met olieverf heb ik ook wel eens geschilderd, maar de snelle droogtijd van acrylverf en daardoor het snelle werken spreekt mij erg aan. Maar olieverf blijft altijd een oude liefde van mij en ik ga er zeker nog mee werken.

Onderwerp
Het onderwerp wat mij raakt is vaak de mens en soms een afbeelding of landschap.

Dat wil ik en moet dan voor mijn gevoel meteen geschilderd worden, het moet " eruit" om het zo maar te zeggen.

De hoofdkleur in mijn schilderwerk is overwegend blauw. Blauw is de kleur van emotie, water, naar binnen keren, dus dat wat ik voel drukt zich uit in mijn schilderwerk. En dat is niet altijd vrolijk, uiteindelijk voelen we ons als mens niet elke dag hetzelfde.

De techniek van de “grisailles”heeft veel indruk op mij gemaakt dus daar heb ik tot nu toe twee schilderwerken aan besteed. Je werkt met een beperkt palet, drie kleuren, maar het resultaat is geweldig en verrassend in de hoeveelheid aan kleuren en toonwaarden.

In 2009 ben ik ziek geweest. Naar aanleiding daarvan heb ik een schilderij gemaakt wat binnenkort te zien is op mijn website. De draken staan voor de tumoren die ik toen had. Voor meer uitleg over dit schilderij zie mijn website,www.jannykiksenart.nl. Mijn schilderwerk heeft zich daardoor anders ontwikkeld merk ik nu. Deze ziekte verandert je ook als mens. En dat werkt door in mijn schilder- en beeldhouwwerk. Het is moeilijk te benoemen maar ik zie en voel het wel. 

Beeldhouwen
Naast het schilderen heb ik eveneens het beeldhouwen ontdekt. Dat was in het begin met speksteen om kennis te maken met beeldhouwen. Na een 2-daagse workshop in Lelystad onder leiding van kunstenaars uit Zimbabwe kwam ik in aanraking met andere, hardere steensoorten zoals springstone, serpentijn, kobalt en groene opaal. Deze steensoorten kunnen overigens wel buiten in de tuin staan.

Ik wilde graag lessen volgen in de buurt, ging zoeken en kwam op de site terecht van Remi Kruizinga.

Hier leer je intuïtief beeldhouwen waarbij de steen en je gevoel aangeeft wat er gevormd wil worden. Zo groei je innerlijk als mens door meer op je gevoel en intuïtie te vertrouwen.

En omdat innerlijke groei nooit stopt, hoop ik nog vele mooie creaties te maken met verf of steen. Er is nog zo veel te leren!